Recepten
Enkele heerlijke receptjes zonder gluten of lactose en zonder geraffineerde suikers. Ideetjes voor de feestdagen, maar ook heerlijk tussendoor.
Chocoladeschilfers
Hoe doe je dat? Eerst smelt je chocoladedruppels in een rechthoekig doosje.
Wanneer dit een mooie blok chocolade geworden is, kan je deze uit het doosje halen en tegen een snijplank leggen.
Deze zorgt voor tegendruk. Nu zet je een scherp mes een beetje schuin op de chocolade en je schraapt naar de plank toe. De chocola onder je mes gaat nu mooi krullen...tadaaa...ziedaar mooie chocoladeschilfers die je kan gebruiken op je taartjes, ijsjes...
Succes!!!
Kinderchampagne
In plaats van mierzoete frisdrank is dit een lekker alternatief.
Kies een diksap (rode vruchten, appel, peer, bosbessen,..). Let op dat er geen suikers aan toegevoegd zijn!
en voeg bruiswater toe. Presenteer dit in een mooie fles of karaf . Klaar is kees!
Dadelbolletjes met kokos
200 gr medjoel dadels
40 gr kokosrasp
Werkwijze
- Snij de dadels heel fijn
- Meng daaronder de kokosrasp
- Rol kleine bolletjes en bewaar in de koelkast.
Pruim-hazelnootbolletjes
250 gr gedroogde pruimen
1/4 tl gemalen steranijs
1 tl fijne sinaasrasp
25 gemalen hazelnoten
20 gr kokosmeel
25 gr gegrild en gehakte hazelnoten
Werkwijze
- De pruimen fijnhakken en mengen met de overige ingrediënten
- Rol bolletjes en wentel door de gehakte hazelnoten
Glutenvije en lactosevrije biscuitrol met frambozen en kokos
voor de biscuit:
4 eieren
60gr agave
100g boekweit
kokos om te bestrooien
voor de vulling: frambozenconfituur (zonder suiker)
of verse frambozen bvb. 300gr + 10 gr maïzena + 50 gr perendiksap
werkwijze
- De eieren opkloppen met de mixer
- Halverwege de agave toevoegen en blijven kloppen
- Boekweit zeven en onderspatelen. Uitstrijken op een bakblik (40 x40 cm)
- Bestooien met kokos
- Bakken op 200°C ong 10 min
- Uitstorten op een handdoek, bakpapier losmaken. De biscuit voor 2/3de bestijken met frambozenconfituur
- Oprollen mbv de handdoek
- Afwerken met chocoladestreepjes
Gebakken peertjes met haverroom en rozemarijn
1/2 peer per persoon
0,2l haverroom
rozemarijn fijn gesneden
geroosterde hazelnoten om te strooien
honing
Werkwijze
- Schil de peren en bak even aan in de pan, in een weinig sesamolie (eventueeel kaneel toevoegen)
- Haal de stukken peer uit de pan en houd warm.
- Blus met haverroom en de fijngesneden rozemarijn, even laten opkoken.
- Breng alles terug samen en zet om.
- Presenteren op een klein bord, streepjes honing toevoegen en bestrooien met gehakte hazelnoten.